Translate

torsdag 12 juli 2018

Kapitalismens lustar har fröjdats i Mammons tempel - Metzingen

 (Helén)
Idag har kapitalismens lustar fröjdats i Mammons tempel – Metzingen. En oansenlig ort fem mil utanför Stuttgart i södra Tyskland. Tidigare egentligen endast känd för att vara orten där Hugo Boss startade sin tillverkning 1924. Under både första och andra världskriget tillverkades det uniformer till nazistiska partiet i fabrikerna. Efter kriget dog grundaren och man ställde om tillverkningen till herrkostymer. Idag saluförs alla former av konfektion under varumärket och man hittar också parfym, väskor, klockor, glasögon och andra accessoarer. Boss har under senare år byggt ut den fabriksbutik som jag för första gången besökte för tjugo år sedan, till ett stort varuhus och runt om detta har ett helt centrum av märkesbutiker etablerat sig.




82 butiker fanns här nu och vi hann då inte med alla under vår sammanlagda heldag här. Alla verkade dock nöjda när vi försökte få in våra kassar i bilen efter att vi ”dragit repet” för dagen – vi skulle ju ändå hinna med att köra några mil också. Elle som de första timmarna mest förfasat sig över hur dyrt allting var och hur man ens kunde överväga att ”lägga så mycket pengar på kläder eller väskor”, köpte sedan ett par tröjor men valde därefter att stänga plånboken. Vi fick henne dock till slut att prova en Burberry trench, bara för att känna känslan. Hon kände ingen känsla alls förrän vi berättade att den var ett kap, den gick att köpa för 11.500kr nu, istället för ordinarie 17.000kr – då ville hon kräkas och vi fick snabbt hänga tillbaka jackan. Elton gick in för shoppingen lite hårdare och önskade som undertecknad att man för stunden kunde ge sitt ekonomiska samvete lite semester – så mycket fint det finns! Maken var den som gjorde störst fynd och det är bra för då mår han som bäst. Lilja-Lee fick en del kläder men var själv mest nöjd med ett par flipflops. Den största vinsten för dagen var dock att de inte börjat ta betalt för kassarna här!

Vi brände sedan sextio mil i ett flygande fläng till vår övernattning för kvällen lite norr om Leipzig. Det är med en liten oroskänsla jag kryper ner i kojen – var sjutton ska vi göra av det vi tänkt inhandla på Calles i morgon?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar